Omlet blog

Kippen houden: een complete verzorgingsgids

Kip op Omlet zitstok Omlets inloopren voor kippen

Kippen houden in de achtertuin is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Voorheen werden kippen vooral gezien als boerderijdieren, maar tegenwoordig zie je ze steeds vaker rondlopen in achtertuinen van woningen. Als u er al een tijdje over nadenkt om zelf kippen te gaan houden in uw achtertuin, dan staan wij u graag bij met informatie en producten om uw kippenavontuur tot een succes te maken.

4 redenen om kippen te houden in de achtertuin

Kippen houden in de achtertuin is een leuke hobby waar iedereen in het gezin van kan genieten. De relatie tussen kippen en mensen is symbiotisch. Kippen zijn prooidieren die bescherming nodig hebben tegen roofdieren. Als ze verzorging en onderdak hebben, kunnen kippen gedijen in vrijwel elke omgeving. Hennen bieden mensen gezelschap, helpen ongewenste dieren uit de achtertuin te houden en geven – natuurlijk – verse eieren.

Kippen houden in uw achtertuin zal:

 • Uw gezin het hele jaar door voorzien van verse eieren.
 • Stress verminderen doordat u meer tijd buitenshuis doorbrengt.
 • Een unieke huisdierervaring bieden voor u en uw gezin.
 • Kinderen iets leren over de waarde van werk en het dragen van verantwoordelijkheden.

Mensen die kippen in hun achtertuin houden, genieten er vaak alleen al van om hun vogels tevreden te zien rondscharrelen. U zult waarschijnlijk ook versteld staan hoe een kleine toom kippen de hoeveelheid mieren, spinnen en slakken in de tuin kan verminderen. Al die extra eiwitten worden bovendien omgezet in heerlijke en voedzame eieren die u dagelijks uit uw kippenhok kunt verzamelen.

Het kiezen van een kippenhok voor in de achtertuin

Een kippenhok uitzoeken is een van de grotere keuzes die u moet maken als u kippen in uw achtertuin gaat houden. Het onderkomen van uw kippen moet ze beschermen tegen alle weersomstandigheden en roofdieren en ze een veilige plek geven om eieren te leggen. Als hun verzorger zult u tijd spenderen aan het schoonmaken en onderhouden van het kippenhok. Welk kippenhok u kiest, kan bepalen of kippen houden in de achtertuin een plezierige hobby wordt of een onplezierig klusje.

Houd bij het uitkiezen van een kippenhok rekening met:

 • Of een houten of kunststof kippenhok het beste bij uw wensen past.
 • Of u al dan niet een verplaatsbaar kippenhok nodig heeft.
 • Hoeveel ruimte u heeft.
 • Hoeveel tijd u wilt besteden aan het schoonmaken en onderhouden van uw kippenhok.
 • Hoeveel tijd u bereid bent te besteden aan het monteren van een kippenhok.

Omlet en het perfecte kippenhok voor in de achtertuin

Kippenhokken van Omlet: de droom van elke kippenhouder. Onze kippenhokken houden uw vogels gezond en tevreden en zorgen ervoor dat u minder tijd hoeft te besteden aan schoonmaak en onderhoud. Kippenhokken van Omlet:

 • Kunnen worden omgebouwd tot verplaatsbare kippenhokken.
 • Zijn voorzien van dubbel geïsoleerde wanden om uw kippen warm te houden in de winter en koel in de zomer.
 • Beschikken over unieke veiligheidskenmerken zoals een trek-en-draaimechanisme voor het openen van de kippenhokdeur en roofdierbestendige grepen.
 • Zijn gemaakt van stevig kunststof dat nooit zal rotten.
 • Zijn binnen enkele minuten grondig te reinigen.

Een goed kippenhok is een hok dat goed is voor kippen en hun verzorgers. Van onze kippentractors tot onze grote kippenhokken, Omlet heeft een hok voor iedereen om op een plezierige manier kippen te gaan houden in de achtertuin.

Welke kippenren is geschikt voor uw kippen?

Kippen scharrelen graag vrij rond. Een kippenren in de achtertuin houdt uw kippen dicht bij huis en beschermt ze tegen potentiële gevaren. Van planten die giftig zijn voor kippen tot de hond of kat van de buren, uw kippen in een ren houden is de beste manier om ze te beschermen tegen gevaar.

Probeer bij het kiezen van een ren uw kippen zoveel mogelijk ruimte te geven. Een inloopren voor kippen van Omlet biedt volledige bescherming tegen roofdieren dankzij dakpanelen en een anti-tunnelflensrand. De ren kan bovendien worden uitgebreid als u besluit meer kippen te gaan houden.

Als een kippenren niet mogelijk is door het beperkte formaat van uw tuin, dan kan een afrastering voor kippen een manier zijn om uw kippen binnen een bepaald gebied te houden. Omlets verplaatsbare afrastering voor kippen kan in elke vorm worden opgezet en kan aan een muur worden bevestigd. Dankzij de makkelijk toegankelijke ingang kunt u de ren betreden om voor uw kippen te zorgen.

Mag je zonder vergunning kippen houden in de achtertuin?

Doorgaans is kippen houden in de achtertuin geen probleem, zolang de dieren geen overlast veroorzaken. Probeer voordat u besluit kippen te gaan houden na te gaan of er uitzonderingen gelden in de gemeente waar woont. Huurt u uw woning, bekijk dan ook het huurcontract om na te gaan wat de mogelijkheden en/of beperkingen zijn. Beperkingen met betrekking tot het houden van kippen zullen waarschijnlijk te maken hebben met:

 • Het aantal kippen dat u kunt houden.
 • De locatie, grootte of het type kippenhok.
 • Het houden van hanen.

Het kippenhok zal daarnaast waarschijnlijk op een bepaalde afstand van uw huis of dat van uw buren moeten worden geplaatst. Vraag bij de gemeente na of deze eis geldt voor uw achtertuin.

Geschikte kippenrassen om in de achtertuin te houden 

Geschikte kippenrassen om in de achtertuin te houden, zijn de rassen die het beste passen bij uw levensstijl en de omgeving waar u woont. Er zijn allerlei soorten kippen met elk een eigen karakter en hun eigen gedrag. Rassen die geschikt zijn om in de achtertuin te houden, zijn onder andere:

Grote rassen zoals Brahmas of Jersey Giants kunnen ook geschikt zijn om in de achtertuin te houden, omdat ze te zwaar zijn om ver te vliegen en de meeste klimaten goed verdragen.

Als u eenmaal heeft besloten welke kippenras u wilt gaan houden, is het tijd om de kippen te vinden. U kunt bijvoorbeeld lokale kwekers vragen of ze de kuikens of hennen hebben die u zoekt.

Tips voor het verzorgen en veilig houden van uw kippen

Ervoor zorgen dat uw kippen in de achtertuin gezond en tevreden zijn, kan worden bereikt door kippen dagelijks te verzorgen en ze te voorzien van bescherming, entertainment en uitdaging. De zorg voor kippen omvat onder andere:

 • Het voeren van hoogwaardige legpellets.
 • Vers water beschikbaar stellen.
 • Grondig schoonmaken van hun hok, meermaals per week.
 • Bescherming tegen roofdieren.

Het is ook goed om uw kippen de mogelijkheid te geven om zich op een verrijkende manier te vermaken. Ons assortiment kippenspeelgoed en -accessoires zorgt ervoor dat uw kippen zich nooit zullen vervelen. Het aanmoedigen van activiteit is met name belangrijk tijdens de koudere maanden.

Met Omlet kunt u zich makkelijk voorbereiden op elk seizoen. Onze rendekzeilen bieden schaduw tegen de zon, beschutting tegen wind, regen en sneeuw, en beschermen uw kippen tegen potentieel gevaar van bovenaf. Als de temperatuur tot onder het vriespunt daalt, kunt u het kippenhok voorzien van een thermohoes voor extra isolatie.

Hoe Omlets kippenhokken uw vogels beschermen tegen roofdieren

Omlets kippenrennen zijn standaard voorzien van een anti-tunnel flensrand om te voorkomen dat roofdieren de ren kunnen binnendringen. Het Eglu Cube kippenhok heeft T-lock handgrepen op de buitendeuren van het kippenhok en kleinere mazen langs de bodempanelen van de aangebouwde ren. Roofdieren waar een Eglu kippenhok uw kippen tegen zal beschermen, zijn onder andere:

 • Vossen
 • Roofvoogels
 • Slangen
 • Marters
 • Buurtkatten en -honden

Een automatische kippenhokdeur is een extra vorm van beveilig voor uw kippen. Het horizontale openings- en sluitmechanisme is voor roofdieren buitengewoon moeilijk te openen. Door elke avond uw kippen veilig in hun kippenhok te sluiten, zullen ze een betere nachtrust hebben – en u gemoedsrust.

Dingen om te vermijden 

Enkele punten om in gedachten te houden:

 • Laat kippen nooit zonder toezicht vrij rondscharrelen.
 • Vergeet niet een kippenoppas te regelen als u langer dan een dag of twee niet thuis bent.
 • Introduceer geleidelijk andere huisdieren, zoals honden of katten, om te voorkomen dat de kippen te erg schrikken.
 • Zoek van tevoren een dierenarts die ervaring heeft met pluimvee, in geval van ziekte of een noodgeval.

Koop uw kippen pas als u het kippenhok en de ren heeft opgezet en weet hoe alles werkt. Bij Omlets kippenhokken en -rennen ontvangt u alles wat u nodig heeft om kippen veilig te houden. Doorloop de stap-voor-stap handleiding volledig voordat u uw kippen aanschaft.

Kippen houden in de achtertuin met Omlet

Kippen houden in de achtertuin is een lonende hobby – begin goed met producten die een leven lang meegaan. Onze kippenhokken beschermen duizenden kippen, overal ter wereld. Personaliseer uw tuin en kippenren met unieke producten zoals de Chicken Swing en een PoleTree zitstoksysteem voor kippen voor een unieke en aangename ervaring. Bij Omlet vindt u de beste producten om kippen houden in uw achtertuin niet alleen mogelijk, maar tot een succes te maken.

Man met zijn kippen in Omlets inloopren voor kippen en een Eglu Cube kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *